čtvrtek 10. července 2014

Santarém

Olá amigos,

Už jsem tady nějakou tu chvíli, takže jsem měla tu možnost navštívit město a pomalu se vžívám do místní atmosféry a snažím se zapadnout. Co se týče barvy pleti tak je to úplně jedno, protože tady je to natolik různorodé, že zde potkáte i lidi, které byste tipli, že jsou třeba z Norska, jak jsou bílí  J

Co se týče města, tak jak už jsem zmínila dříve, jsem v městě Santarém, které má necelých 300 tisíc obyvatel. Přestože to pro Brazílii není nijak velké město, jeho poloha je klíčová. Nachází se na soutoku Rio Amazonas a Rio Tapajós. Z letadla celý „soutok“ vypadá jako moře – je to neskutečné. Rio Tapajós je krásně modrá řeka, zato Amazonka je hnědá. Na hladině soutoku jde pak krásně vidět, jak se řeky sbíhají. V řece se hojně vyskytují sladkovodní růžoví delfíni – je potřeba se bedlivě dívat na hladinu a pak je člověk zahlédne. Já ještě to štěstí neměla. Město je klíčovým místem pro lodní dopravu, protože leží uprostřed trasy Manaus-Belém a téměř všechny lodě zde kotví. Ještě jsem neměla příležitost prozkoumat všechny lodě, jak vypadají a tak, ale zdají se být stabilní – mám 7 týdnů na to, abych se psychicky připravila na naši 3 denní plavbu do Manausu J. K přístavu se asi ještě vrátím, až ho pořádně prozkoumám, zatím mám jen takové povrchové informace..

Město je jinak klidné. Lidé zde mají spoustu času – ostatně jako ve všech jižanský zemích J - což je zrovna pro mě nezvyklé, ale myslím, že se brzy tomu tempu přizpůsobím. Vzhledem k tomu, že poloha města je téměř na rovníku den má tady jenom 12 hodin – tím myslím, že slunce zde svítí přesně 12 hodin a po západu slunce je brzy tma – což ale neznamená, že se lidé zavřou doma a jdou spát, naopak při řece, kde kotví lodě, je spousta restaurací a stánků a ty ožívají právě po setmění, jelikož během dne je tu „malinko“ tepleji J.

Zatím jsem viděla jen jeden západ slunce nad Amazonkou - byl úchvatný ale rychlý…

Tolik asi dnes k městu – je to naprosto něco jiného než evropský styl, o to víc se mi líbí a jsem ráda, že tady budu celé dva měsíce, abych si místní kulturu pořádně zažila J.

Tchau!
i.


Olá amigos,

I have been in Santarém a while so I had an opportunity to see the city. I am putting myself into the local atmosphere and trying to be as local and engage in collective. The colour of skin doesn’t matter because there are a lot of different cultures and types of people. Someone of them you might guess they are from Norway J..

Currently I am in Santarém, it has almost 300 000 inhabitants. For Brazil it isn’t so big city but the importance of its location is huge. The town is situated at the confluence of two rivers – Rio Tapajós and Rio Amazonas. From the airplane the confluence looks like a sea – it is awesome (BOKA!). Rio Tapajós is a nice blue river and Rio Amazonas is brown (boring J). On the level of the river you can see the line between the rivers because of their colours. Pink dolphins live in this river. You must keep a close watch on the river and maybe you will see some of them. I hope to see at least one.
This city is a key place for shipping. The location of Santarém is in the middle of the line Manaus-Belém and almost every ship harbour here. I haven’t got an opportunity to explore the ships yet but they look stable. I have 7 weeks to calm down - to not worry about the 3days trip to Manaus by boat. J… I will have another post about the port.

The city  is really calm. The people have a lot of time – it is similar in all the southern states J. This is something new especially for me (“the Filofax-diary person”) but I think I will get into it very soon. The location of the city is almost on the Equator Line so the day is only 12 hours - the sun is shining just 12 hours. After the sunset the darkness is very soon – but it doesn’t mean that people go home to sleep on the contrary they go into the streets to have some beer, caipirinha, coconut water etc. It is better to go there after the sun goes down because the weather is toooo much better J

I have seen just one sunset over the Amazon river yet – it was awesome (BOKA!) but very fast…  

The city is totally different from European but this is the reason why I like it and I am really glad to be here for almost 2 months to get local culture under the skin J.

So that’s it.. More information about the city will be soon.

Tchau!
i.


















Žádné komentáře:

Okomentovat