sobota 12. července 2014

1:7 ...

Fotbal... Semifinále... Brazílie versus Německo... Brazílie bez Neymara...

Tragikomický příběh o tom, jak hostující země fotbalového šampionátu dostala pořádně na frak od Němců a Oktoberfest tak probíhal v červenci..

Nejsem fotbalový fanoušek a toto byl můj čtvrtý fotbalový zápas v životě, který jsem viděla, a upřímně jsem si připadala, že se koukám spíše na Stanley Cup, kde góly padají každou chvíli.

Od 20. minuty jsem nepochopila zápas - Němci byli všude a kanárci jakoby prchli z klece a na hřišti se po nich slehla zem. První gól - oukej, někdo musí v zápase rozseknout ty nuly, ale potom? 2., 3., 4., 5. gól ? Než se člověk stačil vzpamatovat, že byl míč v bráně, tak už tam byl další - vypadalo to spíše jako rekapitulace předchozího gólu. César v bráně nechápal asi stejně jako my u televize.

Poločas - sedáme do auta a jedeme pro pizzu, protože zápas by se přeci neobešel bez jídla a jídla a ...jídla! :) Popcorn, sušenky a domácí mangová zmrzlina (dokonalá!). Během poločasu uzavíráme sázky, jak zápas nakonec skončí - 5:2, 6:1, ...můj tajný tip byl 8:2 (nejsem troškař :).

Během druhé poloviny zápasu už z toho máme srandu, a když je skóre 6:0 radujeme se - ano, i místní už 'fandili' Němcům, protože tomu, co na hřišti předváděli kanárci, se ani nedalo říkat fotbal, natož fotbal úrovně světového šampionátu v semifinále. 7:0. 7:1! Gól!!! Je to tam! Brazilci v posledních minutách zápasu dali první gól! Vzbudil tento gól v někom naději? Možná tak v malém brýlatém chlapci, který byl od začátku zápasu terčem kamer, a brečel od prvního německého gólu. Stejně tak paní, jejíž zelený make-up byl na konci zápasu totálně rozteklý díky šedesáti minutovému pláči. A slzy nekončí... živý rozhovor s brankářem a tradiční fráze 'Nechápu, co se stalo..' a korunku tomu všemu dodává David Luiz, který roní sloní slzy, ale leda tak nad svým vlastním týmem.

Je otázkou zda Neymar byl tak důležitou složkou týmu, že zastal útok i obranu a byl tak motivačním článkem Brazilců?! Kdo ví...

Opět jsme se sešli doma - tentokrát u Isabely a koukali na zápas společně. Už zde byli přítomni i James z Hongkongu a Spencer z Kanady - další studenti, kteří zde přijeli na stáž. Teď už jsme v plném seskupení a můžeme začít dělat svou práci - marketing pro místní neziskové organizace (až budeme v plném nasazení určitě napíšu článek o tom, co přesně děláme a na jakých projektech se podílíme).

V sobotu pro nás místní studenti připravili uvítací párty. V sobotu večer se hraje zápas o třetí místo v šampionátu. Brazílie proti Nizozemsku. Brazílie bez Neymara proti týmu, který skončil druhý na posledním šampionátu v Jižní Africe. Jestli se budeme dívat? Jasně, ze budeme.. Ale jak to dopadne, to už si opravdu netroufám tipovat..

Ještě dvě perličky k fotbalovému šílenství zde v místě konání..
1) Když jsem byla večer v obchodě zrovna se hrál zápas Argentina-Nizozemsko. Na řadě byly penalty - celý, ale opravdu celý obchod se zastavil - všichni stáli v oddělení lahůdek a všechny oči směřovaly na malou televizi. Když bylo rozhodnuto, vše se vrátilo do starých kolejí a já byla konečně obsloužena a dostala svůj sýr.
2) Kamarád mi sdělil, že brazilská vláda zavedla nový zákon jen pro období konání šampionátu, a to, že v den konání zápasů se nemusí pracovat (ani studovat) a obchody se zavírají dříve, aby lidé mohli jít domů fandit..

Jsou tady opravdu fotbaloví blázni, ale zase takové společné nadšení pro jednu věc je úchvatné. Jen je mi líto Dilmy, která díky prohranému šampionátu nejspíše neobhájí křeslo.

Tolik asi k úternímu fotbalovému fiasku.
Atelogu,
i.


Football.. Semifinal.. Brazil against Germany.. Brazil without Neymar..

Tragikomic story how hosting country of football championship got their ass kicked by Germans. So Octoberfest was also in July.

I am not a football fan. This was my fourth match which I have ever seen in my life. But it looks more like Stanley Cup because of so many goals..

Since the 20th minute I didn't understand this match. Germans were everywhere but the yellow canards weren't. It looked like the canards had escaped from the cage and on the field was nobody of their team. The first goal - OK - somebody must break the zeros.. But after? The second, the third, the fourth, the fifth goal. What the hell..??!! I didn't get over this goal and there was another. It was like a replay of the previous goal. César didn't understand as much as we at the television.

Half-time - got into the car and went for the pizza. During the match there must be a lot of food and food and .. Food! :) Popcorn, biscuits and homemade mango ice cream (delicious/ boka!). During the half time we were betting about the final score of this match. 5:2, 6:1,... My secret tip was 8:2 (just for fun :).

During the second half of the match we had fun and when the score was 6:0 everybody started cheer for Germans - yes, everybody even Brazilians. The game what played Brazilians wasn't football and the championship's football match in semifinal not at all. 7:0. 7:1 yes! Goal!!! Brazilians scored in the last minutes of the match. Did this goal gave someone hope? Maybe the small spectacled boy still believed in Brazilian team - he was a target of cameramen because since the first German goal he was crying - all the game! The second target of cameramen was a woman whose green make-up was totally melted because of her 60-minutes crying. Don't you have enough of tears? Just wait a second for the live interview with goalkeeper just after the match 'I really don't know what happened'.. And the next one person for interview was David Luiz who cried only because of his team..

It is a question whether Neymar was so important member of the team that stood up attack and defense and was a motivation for his Brazilian team. Who knows...

This match we watched at Isabella's home. We watched it together again. Spencer from Canada and James from HongKong were there. They arrived to Santarem for the same purpose as me. To do an exchange - to help NGOs with marketing at their projects. When I get into my job I will write an article about it.

On Saturday the students are preparing a welcome party for us. On Saturday will be the match between Brazil and Netherlands for the third place in the championship. Brazil without Neymar against the team which was the second in the last championship in South Africa. We will watch it - for sure! But I really don't know and can't predict the final score.

I have realized two things about the championship here in Brazil.
1) I was in a mall while the match Argentina-Netherlands was played. Everything in shop stopped. Everybody was looking at the small television. After the penalties everything revived. And I got my cheese finally :).
2) Brazilian government made a special football law. The shops and businesses can be closed earlier if the game is played this day.

It is crazy but nice. The shared passion about one thing. Football. But I feel sad for Dilma who probably won't stay at her current place because of Brazilian loss in championship.

Atelogu,
i.

Jízda v autě/ Ride in car - 7 people 

Velká brazilská vlajka na autě / The big Brazilian flag on the car







Smutní cizinci / Sad Gringos

1:7 - opravdu?? / 1:7 - really?


Žádné komentáře:

Okomentovat