sobota 5. července 2014

Football

Bom dia (jedno z mých prvních portugalských slovíček!),

pátek? Pátek je svátek! A tím víc, když se odpoledne hraje fotbal Brazílie-Kolumbie!!! Asi ještě nikde jsem neviděla takové fanoušky jako tady. Mnozí z nich si dokonce přebarvili fasády a ploty u domu v národních zeleno-žlutých barvách. Všude visí fáborky a vlajky jsou všude, kam se podívám.

Ale zpátky k tomu svátku.. Mnoho lidí dnes zavřelo své podniky a nešli do práce právě z důvodu konání odpoledního zápasu- a to doslova! V ulicích a obchodech bylo abnormálně mnoho lidí, ovšem odbytím páté hodiny se všechno zavřelo, na ulici ani noha a ze všech koutů města byl slyšet ten jeden televizní kanál, ze kterého padaly slova jako Neymar, Hulk, César a další. (ono těch slov bylo více, ale vzhledem k mé znalosti portugalštiny jsem zatím pochytila tyto a myslím, že to je vlastně i to nejdůležitější :) - ještě doma jsem byla proškolena, že kdybych se náhodou někde v Brazílii ztratila a angličtina by byla marná je potřeba znát tato slova: Petr Čech, Pavel Nedvěd a Brazuca ;) - každopádně doufám, že k této situaci nedojde)

Nevím, jak je to v jiných koutech země, ale tady se hodně lidí schází doma a dívají se na fotbal společně. Zaprvé je to z toho důvodu, že když fotbal začíná v pět tak nejpozději ve 3 by člověk musel být někde v hospodě, aby měl místo, ale také proto, že je normální se tady scházet. Tentokrát byl fotbal doma u mé hostitelky. Přišlo asi 10 kamarádů, každý donesl občerstvení, ona sama nachystala hot dogy a během celého přenosu se pořád jedlo, ale pořád... brambůrky, čokoládová buchta, popcorn, čokoládová pěna, citrónová pěna.. a vlastně tím, jak si všichni povídali a šustili s jídlem tak gólu jsme si všimli až byl v bráně :). V poločase se pro změnu všichni přesunuli do kuchyně a jedli hot dogy... Prostě jídlo až na prvním místě :).

Co nás ale pobavilo všechny byl výpadek elektřiny v půlce druhého poločasu - co teď.. Vyšli jsme ven, pustili autorádio a poslouchali fotbal venku :) - jak jednoduché. A aby ironie byla dokonalá, elektřina se pak spustila asi 5 min po skončení zápasu :).

Večer jsme pak vítězství oslavili hezky spořádaně s kytarou a zpívali jsme - fakt že jo! Člověk by asi ani nečekal, že toto ještě někdy zažije :).

Tolik asi k fotbalovému šílenství zde, v Amazonii. Teď jen doufat, že brazilský národní tým zvládne Německo i bez Neymara...

Tchau!
i.


Bom dia (one of my first Portuguese word),

Friday? Friday is a holiday!.. Especially when the soccer Brazil-Colombia is played in the afternoon.
Here is a lot of soccer fans. Everything is green and yellow and a lot of people have changed their fences and plastering of the houses into national colours. There are streamers and Brazilian flags in the streets. It looks great!

A lot of people have closed their businesses because of the soccer match. Before 5 pm the streets in the city were full of people but after 5 pm? - No one was there :). Everybody was at home and watching TV together with their family and friends. We were watching this big match with Denise's (my host's) friends. Whole soccer match was about food - popcorn, chips, cakes, chocolate mousse, lemon mousse etc... Denise prepared hot dogs. It was really funny. Just talking and eating and sometimes look at the TV to watch the match ;) But it was really nice.

The funniest thing came in the second half. Power failed. So we went outside to listen the radio in the car. To make it more ironic - power came back in 5 minutes after the end of the match. 
I understood words like Hulk, Neymar, César, gól etc - but I think these are the most important words which I have to know. Last week when I was at home they teached me to know Petr Čech, Pavel Nedvěd and Brazuka in case I got lost and the English wouldn't work.. but I hope it will not happen :)

After the match we were sitting outside and playing guitar and singing. It was great. Something like the camp when I was youg. I really enjoyed it :) But still I have a jet-lag. :( 

So that's it. Footall frenzy in the Amazon. I hope that Brazilian National Team will be better than the German even though they are withnout Neymar..

Tchau!
i.















Žádné komentáře:

Okomentovat