úterý 15. července 2014

Alter do Chao

Oi amigos,

dnes bych se s Vámi ráda podělila o jeden ze sobotních zážitků. V sobotu bylo hodně věcí na programu – hrál se fotbal, o kterém už tentokrát psát nebudu. Asi většina ví, že Brazílie prohrála a celkově tak skončila 4. v celém šampionátu. Netroufám si odhadnout, co se teď v Brazílii bude dít. Zdali se ve velkých městech obnoví stávky, které zde byly před šampionátem, či ne.. Uvidíme časem. Druhou velkou sobotní událostí byla naše uvítací párty pořádaná studenty ze Santarému. K té se dostanu v příštím článku. Ale můžu říct jedno – byla vážně super! Brazilci ví, jak se správně bavit. A je to naprosto odlišné od českých zvyků J.. No a konečně poslední sobotní událostí byl náš výlet na pláž Alter do Chao.

Alter do Chao je  jedna z nejznámějších pláží v Brazílii. Ano, není tady pouze Copacabana a nekončící pláže ve Fortaleze. I v Amazonii na Rio Tapajós mají svůj skrytý ráj v podobě Alter do Chao.
Abychom se zde dostali, jeli jsme necelou hodinu autobusem ze Santarému. Opravdu jsme jeli džunglí. Něco neskutečného – jen asfaltka, zeleň a  semtam nějaký ten domeček s farmou místních obyvatel – indiánů. Autobus byl plný. Mnoho lidí mělo stejnou cílovou destinaci – a není se čemu divit, je to opravdu populární místo.

Město samo o sobě není moc velké, ale lidí je tu spousta. Všude jsou obchůdky s plaveckými věcmi, občerstvení a mnoho dalšího. Červenec je měsíc, kdy už je po sezóně dešťů. To znamená, že řeka začíná pomalu klesat, ale klesat bude dalších 6 měsíců – tudíž nyní je hladina vysoká. Proto je potřeba použít loď, abyste se na pláž dostali. V říjnu se na pláž dostanete téměř suchou nohou, protože voda v místech přechodu dosahuje tak na kolena. 

Když jsme dojeli na „nepotopenou“ část ostrova nestačila jsem se divit. Opravdu se jednalo o pláž, jak mi ji kamarádi popisovali. Písek a čistá voda. To vše uprostřed deštného pralesu. Neskutečné. Vtipné bylo, že suchý písek byl jen na minimální části ostrova. Většina byla pod vodou – což ale nikoho neodradilo a sedělo se na židličkách u stolů, které byly zčásti potopené ve vodě. Bylo to srandovní, ale vlastně to plnilo svůj účel – bylo to nesmírně osvěžující a relaxační. Voda měla tak 30° takže plavání byla jedna báseň… S blížícím se západem slunce jsme se vydali nazpátek. Naprosto okouzleni tímto Karibikem uprostřed Amazonie.

Asi neexistují ta správná slova, která by dokázala popsat tu nádheru. Určitě se zde ještě vrátíme, protože tu atmosféru je potřeba nasávat častěji a během týdne zde určitě nebude tolik lidí, jako o víkendu.

Até logo,
i.


Oi Amigos,

Today‘s post will be about my latest big experience. There were a lot of things to do on Saturday. At first football (of course!) I will not write another post about soccer because it wasn’t happy match. I think everybody knows that Brazil got the 4th place in the World Championship. I don’t have an idea what will happen in the near future. If the protests in big cities will revive or not. We will see during the time. The second event on Saturday was our (my, James’s and Spencer’s) Welcome party at Fabio’s beach house. It was awesome and I am going to publish an article about it. Just one thing: Brazilians know how to have a great party and showed us. And the last thing (but not less significant) was our trip to the famous beach Alter do Chao.

Alter do Chao is one of the famous beaches in Brazil. There aren’t only Copacabana and endless beaches in Fortaleza. They have their own hidden paradise at Rio Tapajós in Amazon – Alter do Chao.

To get here we had to take the bus in Santarém and went for almost one hour. The bus went through the real jungle. Somewhere were houses with a farms of local people (Indians). The bus was full – surprisingly J. Almost everybody has the same destination. Yes, it is so popular place here.
The town isn’t so big but there is a lot of people. You can find small shops with swimming accessories, with food and much more there. July is the 1st month after rainy season here. The river begins to decline and will continue for the next 6 months. So the level of river is high now. You have to use a boat to get to the beach. In October you can walk to the beach because the level of river is high as your knees. (my friend said)

When we arrived to the part of the beach which isn’t sunken I was surprised. It was a beach with sand how my friends told me. Sand and clear water. Everything in the middle of the rainforest. Incredible. There was one funny thing. Because a big part of this beach was under water the tables and chairs was partly under water too. But it was so practical because it was so refreshing and relaxing. The temperature of the water was about 30°, so swimming in the river was awesome (boca). With the upcoming sunset we went back to Fabio’s house to the party. We were enchanted with the Amazon’s Caribbean.

I think there aren’t the right words for this beauty. We will come back for sure! Maybe during the week there won’t be so many people as during the weekend.

Até logo,
i.  






























Žádné komentáře:

Okomentovat