sobota 2. srpna 2014

Facts about Amazon - 2nd part

Ahojte všichni,

A je tady druhé pokračování faktů o Amazonii. Minulý příspěvek byl zaměřen především na čas a časoprostor, ve kterém Brazilci žijí. Dnes bych se ráda zaměřila na styl bydlení a žití v Santarému, který je také dosti odlišný od českého stylu - řekla bych celkově i od evropského a věřte mi, že to chtělo pár dní, než jsem si na většinu zvykla ...

Tak tedy do toho...

1) Okna bez skel
Tady teď asi budu působit jako blondýna z Londýna, ale tohoto faktu jsem si všimla asi až po dvou týdnech, kdy to jen tak mimo řeč zmínil Spencer. Nevím, asi mi to přišlo natolik normální, že jsem se nad tím vážně ani jednou nepozastavila. :). Okny jsou zde pouze mříže - ovšem "okrasné" mříže, aby přes den dům otevřeně větral, ale zároveň aby nikdo nevlezl dovnitř. Na noc se zavírají okenice - především kvůli nemilým tvorům (komáři, švábi, myši atd.) a kvůli klimatizaci. Skla v oknech jsem zde viděla jen jednou a to, když jsme jeli na výlet do nedalekého městečka Belterra, které je vystavěné v americkém stylu - takže zde najdete skleněné výplně oken, ale také například hydranty (o tom ale více jindy).

2) Klimatizace
Na tu si dodnes nemůžu plně zvyknout. Jelikož místní klimatizace jsou opravdu účinné. Venku je pravidelně 30°C a vevnitř tak 18°C a ten přechod je vážně šílený. Se Spencerem si děláme srandu, že když je člověk venku, je v Amazonii, ale sotva otevře dveře kamkoliv ocitne se v Kanadě :). V domech je to podobné. Jak už jsem zmínila, na noc se v domech zapínají klimatizace v ložnicích. Jakmile se člověk přizpůsobí teplotě je to příjemné, ale nedejbože, že v noci opustíte místnost a jdete třeba na záchod. Návrat do klimatizovaného pokoje vás ihned probere :). Pár dní mi trvalo zvyknout si usínat při jejím zvuku, na druhou stranu to ale člověk ocení ve chvíli, kdy klimatizace nejede a u ucha vám pravidelně bzučí ti zatracení komáři. A že je jich tady opravdu požehnaně....

3) Toalety
Jedna z prvních věcí, které jsem tvrdila před odjezdem, na které se těším, byl záchod. Abychom si rozuměli - voda v záchodě - hrozně jsem byla zvědavá, jestli je pravda, že na jižní polokouli se voda v záchodové míse točí na opačnou stranu :)). Doposud jsem to nezjistila, protože styl splachování je zde odlišný. A další takovou rozdílnou věcí je, že všechen toaletní papír se neháže do mísy, nýbrž do odpadkového koše vedle záchodu. To ale není zase taková novinka. Loni v Asii tak fungovala většina místních toalet. Je to především protože zde není takový tlak vody a je dost možné, že by se záchody snadno ucpaly..

4) Voda
Voda je zde velký problém. Děkuji Evropo, Česká republiko, za kohoutkovou pitnou vodu. I nadále budu dodržovat pravidlo nekupovat balenou vodu, protože v kohoutcích máme vodu dobrou a hlavně pitnou! Zde vše funguje díky podzemní vodě. Vždy několik domů v ulici má studnu a zásobárnu vody a tu rodina distribuuje mezi ostatní domy -distribuce je zde ze zákona povinná. Voda samozřejmě není pitná, ale existují filtry na kohoutek, díky kterým vodu posléze pít můžete - ale tu pachuť v ní cítíte. Já mám to štěstí, že žiju v jednom z domů, které mají již zmíněnou zásobárnu vody, a proto nemusím řešit, jestli se sprchuju 3 či 5 minut. Nutno podotknout, že zde neexistuje taková vymoženost jako dva kohoutky na výběr teploty vody! Takže zpočátku mého pobytu to byla vážně výzva vlézt pod tu sprchu, ale člověk si zvykne. Nejedná se o ledovou vodu - ale také se nejedná o příjemných 40°C, ve kterých se koupe každý průměrný Čech :).

5) Háčky na hamaky
V jednom článku jsem již vzpomínala, že jsem spala v hamace. Jedná se o velkou houpací síť, ve které se normálně spí třeba na lodích. Spánek je překvapivě pohodlný. Je to vymoženost severní Brazílie. A nenajdete zde dům, který by neměl háčky na tyto hamaky na stěnách. Schválně se pokaždé koukám, jestli je najdu. A ano. Jsou všude. Nejspíše neexistuje rodina, která by zde nevlastnila alespoň jednu hamaku, ve které by v neděli odpoledně nerelaxovala. Je to vážně něco. (Tati, už vymýšlej místo, kam ji dáme doma, protože jedna se mnou přiletí v krosně).

6) Rallye
Milovníci polních cest, bugin a rallye Dakar mi můžou závidět. Každý den si jedu svou rallye - do práce, do města, prostě kamkoliv. Pár děr po zimě na českých silnicích? D1? Problém? Možná tak do té doby, než navštívíte Santarém.. Cesty jsou zde příšerné. Pár je z asfaltu, ale ten už opravdu něco pamatuje. Zbytek je písek. A kolikrát mi to připadá spíše jako písečné duny, protože ty díry, ty výmoly... No prostě fakt se to nedá popsat :) - jediné čemu se pokaždé divím jsou ta auta - podle mě byste v Čechách jednou najeli do takového výmolu a v tu ránu byste byli bez podvozku. Ale tady? Nic se neděje. A nejezdí se v jeepech, ale v normálních autech, které potkáte i u nás.

Zmínkou o silnicích bych dnes asi ukončila druhý díl seriálu dokumentujícího život v brazilském Santarému. Doufám, že jsem vám zase alespoň trochu přiblížila amazonský život. Jak píšu v každém článku, je to odlišné, ale poučné a kolikrát i zábavné - třeba naše pravidelné jízdy v autě po 7 lidech na místních cestách - nejeden si natluče hlavu :)..

Tak zase příště,
i.


Helo everybody, 

Here it is. The second continue of the story "Facts about the Amazon. The last post was about the "Brazilian time" and today I am going to tell you something about the way of living here, in Santarém. It is totally different from Czech or European style so it took me a few days to get used to it.

Let's start:

1) Window without glass
I realized this fact two weeks after my arrival. I don't know - maybe it looks so natural that I just didn't miss the glass but... :) One day Spencer talked about it and I realized - Oh my God! They don't have glass :) - Sounds like I am a typical blonde girl .. The window is only a grating - but nice grating so that the house can "breathe" during the day. The window shutters close only for the night because of the awkward animals (mosquitos, cockroaches, mice... etc) and because of the air-conditioning. I saw glass in the window just once - during our trip to Belterra (more information in the other post).

2) Air-condition
I haven't got used local air-condition yet. It is so cold! Spencer always says that outside is like Brazil but anywhere inside is like Canada. It's terrible. :) Almost every house has air-conditioning in the bedrooms. It wasn't easy to sleep with air-condition during first nights but now it's okay. Moreover the noise of air-condition is 100% better than the noise of mosquito which is close to your ear :(.

3) Toilets
I was really curious about the water in the toilet :) - it is said that if you flush the toilet water turns the other way round - because of the south hemisphere. But I haven't checked it yet cause the style of flushing is different here :). One thing is similar to Asia - we saw it last year. The used toiled paper is thrown into the trash close to the toilet. The reason is simple - the water pressure is not intense so the toiled can  clog easily. 

4) Water
Water is a big problem in Santarém. Thank you, God, for Czech tap water. When I will come back I will continue to not buy distilled water and continue to drink the tap water because the taste is good and it's almost for free. You can't drink tap water here. In the neighbourhoods there are a few wells and reserves of water. Here is only underground water. So you have to have a water-filter to drink this water. But you can normally buy how many bottles you want in the shops :). I am a lucky girl because I live in a house which has a reserve of water. But one thing which was really hard for me to get used was the "cold water". There aren't two taps - hot/cold water and you can choose which one you want to shower in. So the shower for first days was the biggest challenge for me :) - It isn't totally cold but it isn't 40°C which normal Czech uses for shower :).

5) Hammock's fixtures
In one of the previous posts I wrote about the hammock. It occurs just in the north of Brazil but it's very useful and I think that almost every family has at least one. Every time I visit a new house I am looking for the hammock's fixtures and every time I find them :). 

6) Rallye
 The lovers of bugles and Rallye Dakar will envy me. Every day I ride my Rallye Dakar :) The roads are sometimes similar to the sand dunes and the holes and potholes are enormous. I just don't understand how the local cars can ride these roads without troubles. If I compare it with Czech roads (I thought Czech roads are the worst - now I know they aren't) and Czech cars - here, the cars look similar but I can't imagine Czech car on local roads. The Czech one will be damaged in one minute. :) The funniest situation is when 7 people are in the car which is going on these damaged roads :))) 

So that's it. I hope you can imagine the life in Santarém more precisely now :). 

See you soon.
i.












.. and one more pic just because of the boy who wanted to be model :)

Žádné komentáře:

Okomentovat