sobota 22. října 2016

#dzonaivanacestach : SINGAPUR

Když jsme vybírali letenky na Borneo, bylo nám jasné, že nechceme letět rovnou do Kota Kinabalu, ale zastavit se také na pevnině, abychom okoukli další velká asijská města. Při cenových hrátkách leteckých společností jsme pak zjistili, že letenka multicity, tzn. s rozdílnými místy příletu a odletu v zahraničí, je asi o 500 Kč dražší než klasická letenka se stejnými místy. A tak jsme zvolili přílet do Singapuru a odlet z Kuala Lumpur.




Ve čtvrtek odpoledne jsme se pak cestou na letiště ještě zastavili v jednom outdoorovém e-shopu na Evropské, kde jsme dokoupili poslední potřebné vybavení (ponožky proti pijavicím - ano, opravdu jsme je na Borneu používali), a tím jsme byli plně vybaveni a mohli vyrazit na cesty. Odbavení na Terminálu 1 a pak už jen kochání se na největší přepravní letadlo současnosti Airbus A380. Naše poprvé s tímto obrem a naše poprvé s Emirates

Ptáte se, jaké byly Emiráty? Asi většina očekává luxus a pohodlí. Za mě byly fajn, ovšem nenaplnily má očekávání, která jsem ze všech těch reklam po Praze a na internetu měla. Vybavení základní, jídlo ucházející a stevardi usměvaví. Ovšem na škrabošku na oči jsem se musela ptát 5x a čekat asi 25 minut než mi ji donesli. Samozřejmě toto jsou detaily, let byl bezpečný a bez turbulencí, což je důležitější. Každopádně pokud zaplatím vyšší částku za letenku, tak už očekávám nějaké služby navíc. Můj problém je ovšem ten, že služby Emirates porovnávám s aerolinkami Quatar a Etihad, které jsou u mě na špičce mezi leteckými společnostmi :-).


Lety Praha – Dubaj – Singapur trvaly 6,5 hodiny a 8 hodin s 3hodinovým čekáním v Dubaji. Spoj podle mě tedy naprosto ideální. Do Singapuru jsme přilétli odpoledne kolem 4. hodiny.
Od tohoto města jsme vlastně vůbec nic nečekali. Průvodce jsme si koupili čistě na téma Borneo, a tak jsme se nijak předem nepřipravovali a tipy, co ve městě vidět, jsme hledali všude různě na internetu. A stačilo to. Nám vlastně stačilo sednout na letišti do autobusu a jet do centra. Už při výjezdu jsme údivem otevřeli pusu a nestačili se divit. Všude čisto, kytkystromy minimum aut. Zavřeli jsme ji až na letišti při našem odletu. To město je prostě dechberoucí a úchvatné.

Kousek "Street art" ve čtvrti Little India (Malá Indie).

Kdybychom už na letišti v Dubaji nepotkali blogerku Sandru, tak nevíme, že v Singapuru je zakázáno žvýkat a vlastně i žvýkačky dovážet či jakkoliv pašovat. Jak jsme pak viděli na ulicích, má to svůj důvod. Nikde nejsou poplivané cesty a chodníky, tak jako je tomu všude jinde na světě, Česko nevyjímaje. Jen si sami nakoukněte do černého svědomí a vzpomeňte si, kdy naposledy jste vyplivli žvýkačku jinam než do koše? Hmm? A když už jsme u toho plivání - to je samozřejmě v Singapuru taky zakázané, stejně jako předbíhání fronty na eskalátorechdovoz a prodej padělaného zboží, močení ve výtahu :-)kouření na většině veřejných míst, či chození doma nahý. Naopak ve městě je přikázáno splachovat na veřejných toaletách. Jo a internet s tiskem jsou střežené cenzurou.
Teď jsem to vlastně popsala jako takovou tyranii, ovšem město stále vzkvétá :)) 

Iva na Pole Position :))

Cloud Forest - jeden ze dvou skleníků, který ovšem bohužel není na videu - jedná se o jeden z největších skleníků na světě s největším "vnitřním" vodopádem. Ve skleníku je na 35metrové "hoře" ukázka biodiversity naší planety (většinou se jedná o flóru, která se vyskytuje ve výšce 2000 m.n.m. a více). Kromě této krásy na vás na konci čeká krástké video a spousta doprovodných aktivit, které návštěvníky seznamují s environmentálními hrozbami, které na nás při současné lidské aktivitě čekají - například to, jak se planeta rychle otepluje :( 



Fotky jsou krásné a máme jich spousty - většina je už venku na našich Instagramech pod #dzonaivanacestach. Kadžopádně nic není autentičtější než video z naší produkce, žejo? :-)
Takže tady je, doufám, že se vám bude líbit a aspoň trochu nasajete Sigapurskou atmosféru. 


Pokud chcete ze Singapuru vidět co nejvíc, přepněte na HD kvalitu videa :) 

Další videa a články přibydou co by nevidět :)
Budu se snažit, fakt!
Mějte se báječně, i.

Žádné komentáře:

Okomentovat