pátek 15. dubna 2016

ZÁTOPEK... Když nemůžeš, tak přidej!

Když jsme malí, máme všichni nějaké idoly a vzory. Pak nám do cesty vstoupí puberta a pomyslný rozum a najednou vzory nikdo nemá, protože "chce být originál" a nechce být jen kopií někoho jiného.
Ano, to je moc hezké, tak mi ovšem vysvětlete ty stovky současných blogerů, které sledují tisíce lidí, a všechny ty stejné fotky na sociálních sítích s bílým stolem, MacBookem, tulipány, kafem a diářem.. Prostě originál vedle originálu :-D


No co vám budu říkat, taky se snažím být svá, ale ráda se nechávám inspirovat a motivovat lidmi, kteří jsou v tom, co dělají, prostě boží, a to především v oblasti běhu:
  • Úsměv a odhodlání neztrácející Emelie Forsberg,  
  • běžecký guru a propagátor běhu v době, kdy běhání ještě nebylo tak cool, Miloš Škorpil,
  • pro mě absolutně nepochopitelný Petr Vabroušek,
  • a nebo taky Beskydský ultraběžec Jan Zemaník.
To není všechno, na instagramu mám dalších 500+ běžeckých inspirátorů, kteří o sobě denně dávají světu zprávu (čti fotku). 

Ale nad všemi těmito je stále ten jeden a jedinečný Emil Zátopek
Nebudu vám lhát, dost podstatnou roli v tom má i fakt, že jsme oba rodáci z Kopřivnice (a prostě není to Praha, haha!). Byl to člověk, který si šel za svým, obětoval koníčku všechen volný čas, běhal si po svém, bylo mu jedno, že se mu ostatní smějí, ba naopak, bral to jako výzvu a nakonec všem ukázal, že se mýlili. Běžecký trénink si dělal sám, ignoroval tehdejší trendy a intervalové běhy si sestavil čistě podle rozumu. A co? Vyhrával! 

O Zátopkovi bych mohla psát do haleluja, proč ale, když máme na trhu dvě nové knihy, které vám jeho život budou reflektovat mnohem lépe a navíc v hezkém provedení :-)

Před Vánoci vyšel krásně zpracovaný život Zátopka v podobě knihy Emil Běžec 00:10  
a tento týden je žhavou novinkou komiks od Jaromíra 99 a Jana Nováka: Zátopek... když nemůžeš, tak přidej

Nadchla mě tak, že jsem o ní dokonce natočila video pro náš Martinusácký YouTube kanál, tak se můžete kouknout :-)




No a až bude zase konec školy chystám se na knihu od Richarda Askwina Today We Die a Little: The Rise and Fall of Emil Zátopek, Olympic Legend, o které prostě nechápu, proč nevyšla u nás :( 

Četli jste některou z těchto knih? Popřípadě jinou běžeckou, která vás nadchla? Dejte mi další tipy na knihy, ať se mám na co těšit na prázdniny ;) 

Mějte se parádně,
i.

Žádné komentáře:

Okomentovat